Anmälan om kyltorn
Den här tjänsten kräver inloggningDu behöver göra en anmälan för att uppföra eller använda ett kyltorn.
Lagstiftning och information
Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 38 a §:
Det är förbjudet att utan anmälan uppföra eller använda ett kyltorn. Om en anmälan avseende samma kyltorn har gjorts tidigare behövs ingen ytterligare anmälan.
Uppförandet eller användandet får påbörjas tidigast sex veckor efter det att anmälan har gjorts, om inte tillsynsmyndigheten bestämmer något annat. 38 c §:
Bestämmelserna i 38 a och 38 b §§ ska inte tillämpas på kyltorn som ingår i en verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251).
Förordning om miljösanktionsavgifter (2012:259) 3 kap. 3 §:
För en överträdelse av 38 § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd genom att utan att ha gjort en anmälan påbörja en verksamhet trots att en sådan anmälan krävs ska en miljösanktionsavgift betalas med 3 000 kronor.
Enligt nya bestämmelser som infördes den 1 februari 2024 är det förbjudet att utan anmälan uppföra eller använda ett kyltorn. Anmälningsplikten börjar gälla den 1 augusti 2024.
Befintliga kyltorn behöver också anmälas. En verksamhetsutövare som har påbörjat uppförande eller användning av ett kyltorn före den 1 februari 2024 ska anmäla kyltornet senast den 31 december 2024.
Om det sker ändringar i din verksamhet, eller om verksamheten upphör helt, ska Miljö- och hälsoskyddsnämnden informeras.
Alla anmälningspliktiga verksamheter omfattas av förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Egenkontrollen ska innehålla rutiner för kontroll och skötsel samt att driftstörningar anmäls, en ansvarsfördelning, riskbedömning och kemikalieförteckning.
Kylvattnet i kyltorn håller ofta en temperatur som gynnar tillväxt av legionellabakterier. Eftersom det bildas aerosoler i processen finns det risk att bakterier sprids långa sträckor via de små vattendroppar som uppstår och att många människor smittas. Legionellarisken är ett av skälen till att anmälningsplikt införs. Genom rätt skötsel minskar risken och genom att få mer information om de kyltorn som finns i kommunen underlättas även smittspårning vid ett potentiellt utbrott.
Bra att tänka på innan du startar e-tjänsten:
Bilagor som behövs (som du laddar upp i e-tjänsten) är:
- Karta över fastigheten (med samtliga kyltorns placering utmarkerade)
- Produktblad/teknisk beskrivning av kyltornet/-en
- Serviceavtal
- Uppgifter som ingår i egenkontrollen: Ansvarsfördelning, rutiner för kontroll och skötsel av anläggningen, rutin för driftstörningar.
Ansökan signeras genom bank-id.
Ansökan kan sparas och pausas om du vill fortsätta vid ett annat tillfälle.
Viktigt
Anmälan skickas i god tid, minst sex veckor innan verksamheten startar. Den ska då innehålla alla de uppgifter som krävs för granskningen. En verksamhet får påbörjas tidigast sex veckor efter det att anmälan har gjorts, om inte tillsynsmyndigheten bestämmer något annat.
Avgift
För handläggning av ansökan tas en avgift ut enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige.